» Tisdag, onsdag och torsdag

I tisdags red jag ju ut i alla gångarter, provade även att rygga herrn på kommando vilket slutade med att vi hamnade i diket, haha orkar inte!!! Han är så rolig ibland ;) Fortsatte iallafall ridturen utan fler missöden, hoppade vårt vanliga hinder i skogen och han landade i vänster-galopp, duktig kille!

Igår, onsdag, tränade jag lite TRAB i regnet. Visade honom för hand först (som man gör på tävling) i skritt och trav, hoppade upp och red till ridbanan. Hade lagt ut en presenning som vi gick över utan problem (han var lite tveksam och ryckte till vid det första steget på den, men inga problem!). Att han var lite tveksam gör inget, för när jag smackade på så gjorde han som jag bad och gick över. Han kastade sig inte eller något! Har sett hästar som ens vägrar gå i närheten av presenningar och han stannade knappt till ens, supercool är han! Är han lika cool på rikset så tror jag att han kan komma bra till :) Vi tränade även på att vända i trångt utrymme och rygga (vilket vi ska träna lite mer på, han har lite problem att backa rakt).

Idag mötte vi upp Daniela och red bort till gamla grusgropen där vi brukar klättra och byggde upp lite hinder. Trisse var pigg! Fortsatte efter stigens slut en gång rätt in i skogen i full galopp för jag fick inte stopp på honom! Var väl en 600m sträcka där vi satt upp 4 hinder, jättenyttigt för Trisse också att det var i skogen så han måste hålla koll på fötterna :-) Han var löddrig mellan bakbenen på slutet vilket är ett mycket gott tecken!

Idag fick han även nya skor, så åkte till stallet innan jobbet och tog in Trisse samt lade fram pengar till Roger. Hittade Trisse sovandes i hagen, tyckte tom jag hörde en liten snark ;-) Han vaknade till när jag kom nära, sen var han tyvärr tvungen att resa på sig :-( Sötehäst <3


» Shopping

Köpte ett nödvändigt ont idag, flugspray. Tog det dyraste, haha! Men det är den bästa sprayen på marknaden - ska det vara så ska det vara riktiga grejor ;)

Slank även med lite hästgodis, som Trisse tvär-ratade! Han spottade ut och ville inte ha mer sen. Kanske smakar konstgjort eller något? Det förra märket på hästgodis älskade han ju :-)

Red idag, gick bra och jag fick vänstergalopp över ett hinder i skogen - det var inte riktigt meningen haha! Men känns ändå bra, då vet jag att den finns där ;-) Berättar mer om ridpasset imorgon :)


» 2 veckors planering

Måndag: Uteritt skritt och trav
Tisdag: Uteritt alla gångarter
Onsdag: Träna TRAB
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyr på ridbanan
Lördag: Uteritt alla gångarter
Söndag: Vila, börja packa inför riks så smått

Måndag: Ridbanan, hoppa några språng (packa!)
Tisdag: Uteritt och avsluta med lite TRAB (packa!)
Onsdag: Uteritt alla gångarter, packa det sista!
Torsdag: Vila
Fredag: Åka mot Norrköping och ridtravarriks! Dressyrtävling
Lördag: Ridtravarriks, utställning och löshoppning
Söndag: Ridtravarriks, TRAB och hoppning sedan hemfärd!


» Trisse idag

Red ut samma sväng som igår, Trisse gick och stannade var och varannan meter i början och kollade på saker. Han gick dock framåt igen de 15 första gångerna och jag hann tänka "vad duktig han är som inte försöker backa ner i diket" (han brukar oftast stanna först och sen få för sig att inte gå). Just när jag tänkte detta stannade han och försvann ner i diket ;-) Det var inte så farligt, man måste tajma honom rätt bara. När han stod rakt åt det håll jag vill ha honom åt så petade jag till honom lite försiktigt med spöet på bogen och röt till lite samtidigt, sen gick han så snällt så!

Jag har lärt mig att detta är en häst som aldrig får göra som han vill (som tex stanna och lukta på blommor), är man snäll mot han där så försöker han ta sin bestämmanderätt ytterligare lite längre och vända hemåt igen. Man får vara lite hård mot honom, iallafall tills man kommit en bit på väg. Eller hård är jag inte, men han får inte stanna helt enkelt.

Resten av ridturen gick bra, han är lite pigg bara. Hade head-setet i öronen och fick tre samtal under ridturen (varav ett från jobbet) - bra att alltid vara nåbar ;-)

Jag har bestämt att jag ska minska ner Trisses havre när han är så här yr i bollen som han varit de senaste dagarna :) Imorgon ska jag köpa insektsspray åt honom samt en presenning så att jag kan träna lite TRAB med honom :-)

Jobbar 16-21 idag, orkar inteeeeeee!!


» Senaste dagarna

I fredags jobbade jag 7-14 och överlevde den största utmaningen hittills. Sedan sökte jag undersköterskeutbildning och efter det gasade jag ut mot stallet för en ridtur.

Trisse var galet pigg, började länge på ridbanan i skritt och försökte rida igenom Trisse som envisades med att lägga sig i min hand och hänga sig fast. Tillslut red jag ut en sväng (gick inte att mer än skritta på ridbanan som blir hal om den är det minsta blöt). Han var hopplös på grusvägarna!!! Han var snäll och gick hela vägen men alldeles för fort! När jag försöker träna lite sidförande i trav på grusvägarna springer han bara fortare framåt och blir ännu piggare. Jag blev frustrerad och det kände han, vilket bara resulterade i att han blev ännu mer stressad. Detta ridpass vill jag bara glömma, vårt sämsta på länge!

I lördags blev han behandlad av equiterapeut sen jobbade jag 14-21.

Idag red jag ut en sväng på morgonen, Trisse var lika pigg och jävlig idag. Det var ändå kontrollerbart tills på slutet då det spårade ur lite. Dock gjorde han superfina övergångar idag och travar helt rakt utan att jag behöver göra någonting, så han har verkligen släppt av gårdagens behandling. Blev bara skritt och lite trav idag och han skötte sig förövrigt (inga dikesbesök).

Imorgon rider jag på morgonen och jobbar kväll 16-21. Bara skritt och trav imorgon med, på tisdag kör vi på som vanligt!

Kollade på lägenhet idag, den var helt ok dock blev jag lite sur på avsaknaden av riktigt balkong som utlovades. Det var bara en dörr man Kunde öppna med galler som spärrade av, fanns inget att gå ut på. Aldrig att jag hänger ut där och röker, det kommer ju in i lägenheten direkt. Då får jag gå utanför porten. Senast onsdag får jag veta om jag får den, men jag har inga större förhoppningar då det var stort tryck på den. Ska ringa runt imorgon förmiddag till olika fastighetsbolag, är så redo att flytta nu! Funderar på en tvåa som också ligger ute och den var inte farligt dyr heller, men är nog ändå i dyraste laget för mig. Får nog svårt att få ihop det, då måste jag leva väldigt snålt.


» Förbannade regn

Efter en otursfylld dag såg jag fram emot att få rida i skogen på Trisse och bara koppla bort allting... Men som vanligt blir det inte som man tänkt sig...

När Trisse var färdigsadlad och jag precis skulle gå ut från stallet började det regna. Och inte så lite heller, det stod som spön i backen och mer därtill. Tänkte att jag väntar ut det så jag väntade i en kvart, det gav sig inte. Tänkte då att jag får bita i det sura äpplet och ge mig ut ändå, det avtar väl snart tänkte jag. Hann bara ut genom stalldörren så var Trisse och jag genomblöta, han dansade runt och vände rumpan mot det piskande regnet och försökte gå in i stallet igen.

Jag lät honom göra detta, jag vet precis hur det hade slutat annars. Vi hade nog inte kommit långt innan han skulle ha börjat krångla och då känns det bara onödigt. Så jag sadlade av, gav han mat och så fick han ett regntäcke på sig.

Jag släppte ut honom och åkte hem, det var fasiken inte lätt att köra bil kan jag säga! Såg ingenting fastän vindrutetorkarna gick på högsta fart, då kan ni förstå att det regnade rätt ordentligt! Imorgon gör jag ett nytt försök, bara jag överlever min jobb-dag (såg min besökslista och det kan bli spännande kan jag tala om). Nej, nu sova och sen en ny dag imorgon :)

Bjuppar på en gammal bild, jag i ett nötskal:


» Ridning

Idag var jag in till studiecentret, åker tillbaka dit på fredag för att fixa det sista :-)

Idag var jag ute och red på Trisse en sväng i skogen, han var superpigg och ofokuserad men jättefin de stunder han koncentrerade sig! Han passade ingenting idag då han inte stod emot någonting, jättebra! Han drog järnet i den enda galoppen vi tog, fick knappt stopp på honom, haha :-) Han var jättesnäll iallafall, inga dikesbesök idag!

Imorgon jobbar jag från 10-16, sen sticker jag ut och rider efter det :-) Blir fint det! Idag har jag även börjat skriva på en pack-lista inför riks (massor som ska med!) och även fixad släp till riks - skönt att ha det färdigt!

För övrigt längtar jag ihjäl mig till söndag då jag ska kolla på lägenhet, åhhhh! Mycket på gång nu. På fredag ska jag höra av mig till equiterapeuten igen (förhoppningsvis kan hon komma måndag eller tisdag, så tidigt som möjligt vore bra så vi hinner rida någon vecka ordentligt innan riks) och på måndag ringer jag hovslagaren, som sagt - mycket på gång!

Bild på den supersöta lappen gruppchefen hade satt upp på mitt besöksschema i måndags, blev rörd!


» Oplanerad vila

Jag skulle ha ridit idag, men som vanligt blev det inte som jag tänkt. Jobbade 7-12.30 (egentligen till kl 13), åkte ut till stallet och borstade av Trisse och gav mat. Börjar jobba igen vid kl 16 och jobbar sedan till kl 21.

Får skjuta på ridningen till imorgon, skulle även åkt in till studiecentret idag men det får vänta till imorgon.

Har även helt slutat med socker (eller från och med igår) och idag är det riktigt jobbigt. Jag hoppas dock att tappa ett par kilon samt att bli mycket piggare, som det är nu är jag så trött jämt - huvudet vill mycket men kroppen orkar inte. Jag vill kunna hålla igång hela dagarna för då mår jag som bäst :-)


» Filmer

 
 

» Hopptävling på Lenekrantz ridcenter

Idag styrde vi mot Näshulta! Tog en timme att åka dit lite drygt, trodde faktiskt att det skulle gå fortare. Aja, resan dit och hem gick jättebra och jag är inte rädd för att köra hästsläp längre :-) Sara följde med som hästskötare/fotograf och filmare, tusen tack för hjälpen!

På framridningen/framhoppningen var Trisse P I G G! Jag skulle lägga en galoppfattning för att se om han var med på noterna, det sa bara vroooooom och så var vi försvunna i ett damm-moln ;-) Med på noterna var han iallafall, jättefin kändes han! Hoppade fram 2 gånger på ett räcke och 2 gånger på en oxer, han kändes kalasfin så jag nöjde mig där! (Det var riktigt varmt idag så jag såg ingen anledning till att nöta mer då).

Inne på banan var han jättesnäll och jätteduktig! Vi hoppade ju 50 cm först, på första hindret hoppade han stoooort :-) Han kändes jättefin hela banan runt (tyglarna gled ur händerna på mig emellanåt dock) och han vill gärna gena efter hindrerna så det gäller att jag är lite vaken. Dock märker man att han tycker det är svinkul, så fort han förstår vilket hinder vi ska hoppa suger han bara tag i det. Vi var felfria!

60 rundan gick i samma stil, han kändes kalasfin och tyckte att det var jätteroligt. Visst finns det saker att förbättra, men min känsla idag var kanon och både han och jag hade jättekul och det är det viktigaste! Vi var felfria även här :-) Vi fick ett pris med oss hem idag och en erfarenhet rikare!

Filmer kommer upp om en stund, se och njut av finaste hästen på bilderna nedan:

» Gah

Varför kom bara rubriken med i förra inlägget?? Aja det jag skrev i stora drag var att jag blir stall-ledig idag då jag mår ännu sämre och måste orka jobba ikväll!


» Ynklig


» Åskmolnet

Igår och idag har jag känt mig som ett åskmoln. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, är ganska mycket som spelar in. Mest arg är jag på mig själv som låter mig själv bli trampad på hela tiden. Jag bryr mig helt enkelt för mycket om andra och sätter mig själv sist - medan andra också sätter mig sist. Jag är trött på det nu och kommer bara lägga energi på personer som uppskattar mig för den jag är utan att se chanser att köra över mig hela tiden.
 
Iallafall, igår kväll började jag må dåligt - frös så in i norden. Trisse fick vila så åkte bara ut och borstade på honom. Idag har jag mått ännu sämre (dunderförkyld och ont i huvudet och ena örat) men jag red ut en sväng på Trisse iallafall. Provade det där bettet jag pratade om med dubbla tyglar. Fy fasen vad svårt det är att rida med dubbla tyglar. Dock använde jag bara den mildaste tygeln idag (den andra skulle jag bara ha som nödbroms). Han fungerade väldigt bra på det där bettet men jag kommer inte att rida på det allt för ofta. Risken är då att han blir okänsligare för sitt vanliga bett. Detta med nödbromsen kommer jag bara använda när jag vet att jag ska ut och till exempel galoppera mycket (då brukar han bli het).

Fick en kanonhärlig galopp på honom idag! Fytusan vad han höll ihop sig bra! Underbara häst. Imorgon rider jag under förmiddagen då jag ska jobba på kvällen :-) Blir kanon det!
 

» Söndag och måndag

Har nu varit ledig i två dagar, imorgon är det bara på't igen! Jobbar då i 4 dagar och är sedan ledig i helgen (hoppas jag!)

Igår red jag ut på Trisse och var beredd på att ta en strid. Han förvånade mig igår med att vara hur snäll som helst, dock spänd och väldigt, väldigt pigg! Funderar faktiskt på att sätta på honom ett kimblewick-bett när vi rider ut (med dubbla tyglar) så jag har en extra tygel som nödbroms när han bara rusar. Lite obehagligt att känna att man inte kan få stopp, speciellt när vi är på grusvägar där det kan komma bilar. Var iallafall en mystur igår, jag behövde det!

Idag trimmade jag Trisse på ridbanan! Försökte rida igenom honom och påbörja de där en miljard framdelsvändningarna vi fick i hemläxa ;-) Fick inte igenom honom helt, eller i skritten gick det fint men i traven upplever jag att han rusar ifrån mig. Efterhand blir det lite bättre men jag känner att jag inte har någon riktig koll på vad jag själv gör när han blir sådär.

Vi övergick iallafall till att hoppa 3-studs vilket gick superbra! Hoppa kan han :-) jag var helt sjöblöt efter ridpasset kan jag tala om, jag fick verkligen jobba! Just ja, Trisse fick fotbad både igår och idag :-)

Fixade även släp till på söndag idag, bild på Trisses vrålåk nedan :-)


» Veckans planering

Måndag: Banhoppning
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Klättring
Fredag: Dressyr
Lördag: Vila
Söndag: Pay and jump i Näshulta, 50 & 60 cm.

» Trisse lever livet

Efter ridturen idag


» Bilder!


» Kejsarens nya kläder (boots!!)


» Uteritt

Flyttade om lite i planeringen som vanligt, skippade klättringen idag och red ut istället :-) Trisse var inte på sitt bästa humör idag kan jag ju säga. Först skulle han inte gå från stallet, men efter att ha backat i typ 10m så kom han på andra tankar och gick så snällt genom skogen. Sedan skulle vi över kjula-rakan vilket gick bra den första halvan. Han skulle sedan stanna och kolla på något (mitt i vägen) men jag fick fram honom och över på andra sidan vägen.

Där fick han syn på någonting igen och stannade för att titta. När jag gick på med skänkeln började han backa ut mot vägen, skulle precis till och kasta mig av innan han bestämde sig för att gå igen. Skithäst! Efter att vi hade galopperat i skogen så tyckte han att vi skulle ta en annan väg än vad jag tyckte, så vi backade in i skogen igen. Haha, han har en bra backnings-teknik den där hästen ;-) Tur att han är så söt! Lite tålamodsprövande bara :-)

Han var helt sjukt pigg idag, jag har ont i armarna nu kan jag säga. Vi skulle trava upp för en svag uppförsbacke men Trisse skulle prompt galoppera. Men vad han galopperade sen! Riktigt, riktigt bra galopp har han - speciellt de stunder han faktiskt håller ihop sin kropp (som han ju gjorde idag!)

Här kommer ett smakprov från tisdagens springande på ridbanan - resten kommer imorgon!
 
 

» Veckoplanering

Bättre sent än aldrig, visst? ;-)

Måndag: Vila (jag jobbar 7-13)
Tisdag: Löslongering (ledig)
Onsdag: Banhoppning (jag jobbar 7-13)
Torsdag: Klättring (jag jobbar 7-13)
Fredag: Vila (jag jobbar 7-13)
Lördag: Dressyr (ledig)
Söndag: Uteritt (ledig)

» Banhoppning

Idag fick Trisse hoppa en liten bana :-) Ni vet murduken som jag sydde i höstas? Den la jag under ett hinder, på bredden. Ungefär som en vattenmatta alltså. Första gången vi hoppade det hindret sprang Trisse emot det så glatt, han såg inte mattan under hindret förrän vi var påväg över hindret. Resultatet blev ett jämfota hopp med 2m marginal över hindret och Trisses huvud långt, långt ner. Det var ju läskigt! Jag höll på att få smaka grus kan jag säga :-) Efter det hoppade han lite långt åt vänster för att slippa hoppa rakt över mattan, när jag korrigerade honom sen hoppade han fint :-)

Hoppade bana efter det, första gången gick det verkligen inte bra. Tempot var bra, sprången mindre bra. Han gick lite på tomgång och hade inget tryck i steget. När jag analyserade innan nästa runda bestämde jag mig för att prova att reta honom lite med spöet på bogen (bara kittla lite). Han skulle ha så mycket tryck i sig att det kändes som att han skulle slå över i galopp när som helst. Med detta tänk gjorde han en kanonrunda! Vi hoppade även en bom mot ett lågt räcke i galopp två gånger, när han hoppar i galopp känns det verkligen lekande lätt.

Efter det travade och skrittade vi av innan han fick gå in i stallet, bli avsvampad och fick mat. På tal om mat så har jag ökat på med hans pellets och olja - jag tycker nämligen att han har tappat lite hull igen. Jag håller stenkoll på det där med hans hull, han tappade ju en del i höstas också. Han äter ju jättebra (och mer än gärna!) så det är ju inte det som är problemet. Jag får hålla fortsatt koll helt enkelt!
 

» Gårdagen

Igår löslongerade jag en lat Trisse på ridbanan :-) Vi fick till vänstergaloppen många gånger men det krävs ju att jag springer bakom och tjoar :-) Han slog efter mig en gång, tycker nog att jag är lite jobbig ;-) Jag tog en massa bilder men ingen som var sådär jättefin - ska försöka lägga upp dem imorgon!

Efter longeringen fick Trisse ett vårbad - han blev så fin efteråt så! Han fick stå inne och torka medan jag hoppade Sally som inte fick med sig sina bakben riktigt idag (slog i varje hinder typ). Släppte ut Trisse när han var torr och vad gör kungen? Jo, lägger sig i dammet och rullar sig! Så mycket för den vårduschen ;-)

» 1 månad idag!

Idag är det exakt 1 månad kvar till ridtravarriks! Om jag längtar? Ohhh ja!!! Ska snart ge mig ut mot stallet, ska löslongera Trisse, vårbada Trisse och sedan hoppa på Sally! Underbart väder idag också? Kan inte bli bättre! Tar med kameran och försöker få bilder på Trisse också!


» Förlåt!

Verkligen sämst uppdatering! Har verkligen, verkligen haft fullt upp. Iallafall, ska skriva om de senaste dagarna:

Torsdag:
Jag var ledig. Åkte till stallet på eftermiddagen och hoppade lite studs med Trisse från båda hållen. Gick mycket bra! Det blev bara två-studs då jag inte orkade bygga på något mer. Nästa gång ska jag hoppa 3-studs, jättenyttigt och stärkande för Trisse! På kvällen var jag iväg till en kompis och kollade på Human Centipede. Sjukaste filmen jag någonsin sett!

Fredag:
Jag åkte ut tidigt på morgonen och red ut på Trisse :-) Vi var på besök i diket idag men kunde sedan fortsätta utan fler missöden. Han var dock riktigt, riktigt pigg! Jobbade sedan 14-21.

Lördag:
Jobbade 7-14. Gasade sedan ut mot stallet och provade nya longeringsgrejorna på Trisse (gjorden var alldeles för stor). Provade longera honom lätt inspänd men fick ta bort inspänningarna ganska snart då longeringsgjorden gled bakåt och drog i inspänningarna. Trisse var väldigt lat och tränger inåt mot mig i högervarvet, han bryr sig inte om att jag viftar med den 2m långa pisken som en galning (SJÄLVKLART rör pisken aldrig honom men den låter ju rätt mycket när den viner i luften). Ska bli spännande att se om jag kan få honom i vänster galopp på lina när han är så lat ;-) Gjorde nya hål i longeringsgjorden iallafall så nu ska den nog sitta bättre!

På kvällen var jag och bowlade med en kille jag snackat lite med :-) Var verkligen jätteroligt även om jag fick storstryk i bowlingen :-)

Söndag:
Jobbade 7-14. Åkte direkt på möte med ridtravarföreningens styrelse och vi var inte färdiga förrän 16.30. Planen var att rida Trisse men huvudvärken kom smygande redan efter lunchen på jobbet. På mötet började det bli jobbigt och efter det nästan outhärdligt. Bestämde mig då för att inte rida om det inte blev bättre, vilket det inte blev. Gav Trisse mat istället och borstade honom och myste i hagen. Han var jättegosig idag, tryckte in huvudet under min arm och blundade - så jag kliade honom i pannen med andra handen jättelänge :-) Älskar den hästen!
 

» Boots!

Äntligen!


» Dålig uppdatering

Har inte ens orkat starta datorn nu på ett par dagar, så därför har uppdateringen här blivit lidande. Iallafall, igår jobbade jag mellan 7-12 och åkte efter det ut till stallet och red på Trisse. Vi red bort till klättergropen och han skötte sig hur bra som helst! Hoppade upp utanför stallet och red direkt över kjula-rakan (med planen att hoppa av så fort han visade en tendens till att börja krångla). Det behövdes inte, han gick så snällt så!

Klättrade iallafall en massa i backarna och sedan galopperade vi inne i skogen, så härligt! Han gör hur fina galoppfattningar som helst, det känns så himla lätt! Nu får han gå naken ute i hagen och hoppas att det får förbli så, nu har vi så himla varmt på dagarna så ett täcke på honom blir alldeles för varmt :-) Hoppas värmen håller i sig!

Idag var ju planen att longera honom men då jag inte fått hem grejor för det än så tänkte jag hoppa lite studs. Longerar eventuellt på lördag om grejorna har hunnit komma då :-)

Just ja! Jag ska på lägenhetsvisning den 26'e maj! :-D Hade tänkt åka till Ekeby och blåbärshoppa med Trisse den dagen, men jag får hoppa över det :-) Såg att det var en tävling i Näshulta den 19'e istället, åker nog på den istället om jag inte får jobba (är preliminärt ledig den dagen). Vore bra om jag fick komma iväg en gång till innan rikset tänkte jag :-)

Ska skicka iväg ett par mejl snart, och ta reda på ordernr till bootsen jag beställde för 100 år sedan. Glömde fixa det igår!