» Från Holland...

... Leverans till Trisse! Invigs på blåbärshoppningen nästa vecka :-)


» Hoppning

Jag funderade häromkvällen på det här med hoppning. När jag hade Lorden tyckte jag alltid att det var lite obehagligt att hoppa, då han var expert på att slå på en nit när man minst anade det. Lorden hade egentligen alla förutsättningar för att tävla i hoppning, han hade en bra galopp med en bra rytm.

Det enda som egentligen saknade hos Lorden var viljan, vissa dagar hade han helt enkelt inte lust att hoppa - och andra gånger förvånade han alla genom att gå som en klocka.

Jag tror att han och jag vägrade ut oss i hälften av våra starter, det var de gångerna han gick och gjorde det bra som valde att jag ändå fortsatte att kämpa med honom. Dock tyckte jag alltid att han var lite obehaglig att hoppa, även om det samtidigt var superroligt.

Med Trisse upplever jag inte det obehaget, förvisso är han inte uppe på 80-90-1m höjd som Lorden var. Trisse börjar jag lita mer och mer på, han har förstått grejen med hoppning mer och mer och har änsålänge varit totalt otittig. Han har heller aldrig slagit på en nit (peppar peppar...) dock har han smitit på sidan ett par gånger på grund av ryttarmissar - men inte mer än så.

Jag tror också att Trisse en dag kommer upp i samma höjder som Lorden var på. Kan jag få en 13-årig häst (som aldrig hoppat tidigare) utan skalle att träna 110cm banor hemma så vore det väl konstigt om jag inte kunde få upp Trisse (som bara är 8 år) på åtminstone 90cm höjder i framtiden.

90 cm är inget orimligt mål, även om det idag ligger långt långt borta. Först måste vi ordna upp galopperna, och det kan ta år. Det får ta den tid det tar, och kanske kommer vi aldrig upp på 90-höjder heller, det får tiden utvisa. Jag tror dock starkt på Trisse, han har nämligen något som Lorden saknade - skalle för denna uppgift.

Jag har ju sattit upp 60cm på tävling som ett mål för i år. Jag tror (med tanke på hur han kändes i tisdags) att detta mål absolut inte är långt borta. Inte alls.

Nästa vecka åker vi på blåbärshoppning och hoppar 50 cm två gånger, och jag känner mig helt lugn. Mina nerver brukar annars börja spöka veckor innan. Det enda jag i så fall är nervös över, är hur han ska reagera på de gigantiska speglarna i Vilstas ridhus. Hoppningen tror jag verkligen inte blir några problem :-)


» Beställt

Blir mycket shopping åt skithästen nu ;-) Denna gång ett täcke med brodyr "Triumph born" i silver, ska användas som tävlingstäcke. Rött kanske inte är finaste färgen på Trisse (han gör sig bättre i blått) - detta var dock så billigt att jag slog till!


» Ridhus (FILM) ♥

Idag var jag till ridhus med underbara Trisse och med underbara medhjälpare, Sara & Emelie ♥ Sara fick äran att värma upp Trisse idag medan jag och Emelie byggde fram en bana. Mycket material blev det att släpa fram, men fick till en bra bana tillslut! Sara fick även hoppa fram Trisse åt mig.
 
Direkt när jag kom upp hoppade jag banan en gång utan att vi blev filmade. Trisse var jättepigg (för att vara han) och fin ♥ Sedan hoppade vi en gång till och blev filmade, då kändes han så bra så jag valde att bara hoppa en av linjerna en gång till för att sedan avsluta. När vi plockade undan fick Trisse gå lös i ridhuset och vara bollkalle (se filmen så förstår ni vad jag menar).
 
Filmen kommer i slutet (efter bildspelet). Observera att Trisse korsgalopperar mellan de två sista hindrena i banan :-) Nu galopperade han i vänstergalopp med bakbenen, nu ska bara frambenen också galoppera i vänster. Nu är vi ju halvvägs iallafall, haha :-) Efter idag så får han vila i 3 dagar, hovslagaren kommer på lördag morgon.
 
Höjden på banan låg på 60-70cm, något enstaka låg på 50 cm. Fina hästen ♥
 

» Dagen

Idag var jag i stallet och borstade Trisse samt ryckte den andra bakskon, så nu får han gå barfota bak tills hovslagaren kommer :-)

Ringde hovslagaren imorse och talade in i röstbrevlådan, han har inte ringt tillbaka än så jag hoppas att han gör det imorgon!

Anmälde även Trisse till tävlingen i mars. Han går D:0 i dressyren och lätt klass i traben. I hoppningen valde jag 30cm med idealtid och 50 cm med omhoppning på tid. Hans första omhoppning på tid, men jag kommer rida med förstånd och ge honom en schysst runda - han är inte så kvick och vändbar än och jag tänker acceptera att han förmodligen inte kommer att vara bland de främsta.

Anmälde även Sally men ska stryka henne imorgon. Jag får inte köra båda två och att fixa två separata släp och bilar blir helt enkelt för krångligt. Jättetråkigt då jag verkligen vill tävla henne, men jag får nog vara glad om vi får ihop det någon mer gång... Är iallafall jätte-tacksam att jag fått chansen att tävla henne i höstas, det är en jättefin häst!

Imorgon bär det av till ridhuset med Trisse för hoppning, jätteskojigt! Vi kommer även att bli filmade, ännu mer skoj!


» Ridtur

Idag red vi ut med Malin och Sally, precis när jag skulle hoppa upp på Trisse ser jag en sak. Vadå? Jo, han har tappat en sko! Alltså haha, jag orkar inte!

Vi red iallafall och Trisse halkade inte en endaste gång, så är ganska bra underlag ändå. Han var pigg också, fastän han inte hängde med Sally så bra :)

Efter ridturen letade jag efter hans sko, hittade den i hagen efter mycket om och men. Kommer inte att slå på den utan rycker den andra bakskon imorgon. Imorgon ska han nämligen vila och på tisdag ska vi till ridhus och hoppa, så då kan han likväl gå barfota bak. Min förhoppning är att hovslagaren kan komma på onsdag/torsdag :-)


» Dressyrträning 26/1 ♥

Idag var det återigen dags för lite dressyrträning. Trisse var helt fantastisk idag, går verkligen framåt för varje lektion nu vilket ju är superroligt!
 
Idag fick vi börja med att rida på mittvolten och träna lite sidvärts-rörelser. Trisse har ju bara fått nosa på detta ett par gånger tidigare då jag har ridit honom på egen hand - det är inte fäst hos honom än det här med sidvärtsrörelser iallafall. I början stretade han lite, men sen flyttade han fint i vänster varv i skritt. I höger fick jag lite problem då jag gärna reglerar bort ställning genom att hålla för hårt i vänster tygel. Efter ett tag fick jag bättre kontroll på min kropp och då gick ju Trisse också bättre.
 
När vi sedan gjorde samma sak i trav var Trisse helt fantastisk i vänster-varvet. Fick till en sidvärts i bibehållen form som kommer att få mig att sväva på moln hela veckan, det kändes så lätt och fint under de få sekunderna. TYVÄRR kom inte detta med på film.
 
Sedan fick vi träna på att hålla hästarna raka på kvartslinjen och sedan flytta ut dem till spåret igen. Satan vad svårt det ska vara att rida rakt! Giick någorlunda i skritten, i traven däremot var han överallt och han var även trött vilket ledde till att han började dra mig ur balans. Detta gjorde att jag fick svårt att korrigera upp honom. Vi kämpar på ändå, det blir bara bättre och bättre hela tiden och det värmer ♥
 

» Lektion

Red lektion idag, gick jättebra! Blev lite filmat också, slänger upp den ikväll (eller i natt). Tyvärr ingen film på när han gick som bäst, som vanligt :-( Haha ;-)

Fick ridhus-tid på tisdag också, så äntligen kommer jag att kunna hoppa honom igen! Inte en dag för tidigt ;-) Längtar massor!


» Jag hjärta dig

Finaste finaste hästen, så glad att jag träffade dig <3


» A trip down memory lane ♥

Ibland använder jag bloggen till att få ventilera ur mig vissa saker, gillar man inte att läsa sådana här inlägg är det bara att skrolla förbi. Jag tror att jag mår bra av att få skriva ur mig lite ibland.
 
Jag är ju en riktig grubblare, har aldrig varit speciellt talför utan jag föredrar att tänka och lyssna. Att grubbla kan säkert vara bra, men jag är också en sådan som söker svar på allting - svar som jag ofta inte kan få. Jag har svårt att släppa saker, varför gjorde den/han/hon/dem si eller så? Hur tänkte de? Vad gjorde jag för att det skulle bli såhär? Jag tänker på tusen olika situationer eller scenarion men kommer självklart aldrig fram till några svar, vilket ibland gör mig tokig.
 
Det värsta jag vet är när folk inte kan erkänna att de har (gjort) fel och be om ursäkt för detta. Dock är jag en väldigt förlåtande människa (på gränsen till naiv ibland) och har även lätt att be om ursäkt. När jag var som osäkrast på mig själv bad jag till och med om ursäkt för att jag fanns och människor jag såg upp till sa indirekt att det var rätt av mig att göra så.
 
Att kämpa och kämpa och återigen kämpa för att få någon att tycka om och uppskatta en är nog det farligaste man kan göra, speciellt om man är en osäker individ. Man känner sig tillslut så förbannat värdelös och man blir så beroende av vad andra (specifika) personer tycker och tänker om än. Gillar de dig inte, då försöker du ännu lite hårdare. Allt handlar tillslut om att bli omtyckt. Så frustrerande och framförallt så kommer du att falla jävligt hårt om du ens försöker. Man ska inte behöva försöka, det är så jäkla snett.
 
Något som jag alltid försökt och försöker leva efter är att behandla precis alla människor med respekt. Något som gör mig så jävla förbannad är mobbing och utfrysning i alla former. Jag ska inte säga att jag aldrig har varit elak mot någon, men jag har försökt att lära mig utav det och bli en bättre människa. Jag tror och vet att det är viktigt, och jag vet också att jag är tuff nog att säga iifrån om jag ser att någon blir illa behandlad. Ingen, INGEN, är värd att bli illa behandlad. Ingen förtjänar det. Alla kan självklart inte heller vara bästa vänner och det behöver man inte heller, men det minsta vi kan göra är att vara artiga mot varandra.
 
Häromdagen kraschade jag igen på grund av en viss person och (nästan) alla jag har pratat med säger till mig att inte bry mig så mycket. Jag är sådan och jag varken kan eller vill ändra på det - att bry sig är nog det viktigaste man kan göra. Jag har insett att det är okej att krascha ibland. På ett sätt saknar jag denna person också för vi hade så mycket roligt ihop, samtidigt saknar jag inte personen h*n blev. Även om h*n inte bryr sig längre, så är jag faktiskt stolt över att jag bryr mig så pass mycket att jag kraschar ibland. Jag är känslig men också stark, jag klarar mig alltid. Jag är stolt över den jag är idag. Även om jag kraschar. Jag är stolt!

» Senaste dagarna

Tisdag
Red ut på Trisse-nisse en sväng först vilket gick bra. Hoppade sedan några språng på stallplanen (hinderstöden hade fryst fast på ridbanan, så fick använda fodertunnor som hinderstöd). Första gången stannade han då jag kom i rejält undertempo och fibblade i munnen på honom, han saktade då av och var på väg att gå över. Jag valde att stanna honom istället. Restrerande gånger hoppade han superfint!
 
Var även på trav på kvällen och kollade på Rainboy när han sprang! Han gjorde ett mycket bra lopp tyckte jag och var sexa i mål. Så fort det blir lite varmare ska jag köra Trisse, blev supersugen!
 
Onsdag
Skitkallt ute så jag hittade inte motivation till att rida då ryggen även värkte. Åkte istället till granngården och köpte en säck pellets till Trisse. Kornkross får vänta tills jag hittar en till fodertunna att köpa, så billigt som möjligt. Senast idag (torsdag) såg jag en mus i stallet och vill därför inte ha öppna säckar i stallet. Inte så kul om man skulle få in möss i fodret. Beställde även ett sådant pannband jag skrev om tidigare, blev ett blått med pärlor i mitten-raden!
 

» Ridtur

Idag red jag ut på lilla Trisse i kylan, behövde det verkligen nu efter lite turbulens igår och idag :-) Det är motigt just innan man ska ge sig ut när det är så kallt och jävligt, men det gav sig såfort jag kom upp på hans underbara rygg!

Vi red samma sväng som vanligt, tror Trisse var lite schizofren idag haha! Först var han jätteslö, det visade sig sen att han var bajsnödig haha! Efter att han lättat på trycket blev han jättepigg istället. Vi red lite i alla gångarter och när vi var på väg hemåt tyckte jag att Trisse halkade till, jag tittar ner och vad ser jag? Jo han har tappat en sko igen, 4e på 2 veckor! Maken till häst att tappa skor har jag aldrig stött på tidigare. Gav mig ut med bilen sen för att leta sko men hittade den inte.

Imorgon blir det alltså att åka och köpa en ny sko och försöka få på den, skit också! Jag hatar att rikta skor, är så dålig på det. Lättare om jag hade hittat hans sko, den är ju redan riktad så den ska passa hans hov. Ibland har man tur! :-)

Ikväll ska jag skriva ihop ett inlägg om de senaste dagarna också, har ju inte skrivit om Trisse på några dagar nu :-)


» Vila

Hade tänkt rida idag men har absolut ingen motivation :-( Det är svinkallt och går inte att rida någonstans typ, alltid samma sväng och jag börjar ledsna på den vill jag lova!

Jag vill ha sommar så jag kan klättra, använda ridbanan och utnyttja alla jättefina ridvägar vi faktiskt har här runtomkring. Som toppen på allt har min rygg börjat strejka igen, tror det är kylan. Blir nog bättre imorgon!

Jag måste på något sätt lägga upp en plan så jag varierar Trisses arbete mer. Ska även ta tag i det där med att boka ridhuset för hoppning, synd att de ska vara så jäkla svåra att få tag i bara! Ja less blir man då också...

Men bara att hålla ut, för snart är våren här och det är den bästa tiden att ha häst på enligt mig! Vi kämpar på helt enkelt:-)


» Tävling

Var med och tävla du också! Klicka på bilden för att komma till tävlingen.


» Hjärta

A promise of heaven pushed us right back to hell
Turning three sevens into three sixes again
And you laughed at my face when I told you how much it hurts
And said

Disarm me with your loneliness
Just like always before
Deceive me out of my emptiness
Telling me how you love

You keep on tempting me to go on whatever the cost
To witness the prettiest flower in bloom wither to dust
So I'll break all the rules in this endless game once called love
For you

Disarm me with your loneliness
Just like always before
Deceive me out of my emptiness
Telling me how you love me with all your heart
No more

Disarm me with your loneliness
Just like always before

Disarm me with your loneliness
Just like always before
Deceive me out of my emmptiness
Telling me how you love
Me with all your heart
No more

Tell me how much it hurts my love?
(No more)
Tell me how my kiss can change your world
(No more)
Tell me how much it hurts (more) to be alone
(No more)
Telling me that you love me with all your heart

No more


» Snygga pannband åh jag dör ♥

Ramlade in på en webshop igår med dö-snygga pannband! Det var för en relativt billig (i mitt tycke jättebillig) peng också. HÄR hittar du webshoppen där du kan designa ditt eget pannband!
 
Jag skulle vilja ha pannbandet som på bilden med en rad pärlor i mitten, men en annan färg på kristallerna längst ut:
 
 
Här finns en färgkarta. Jag är sugen på blått, rosa, grönt och lila färg på kristallerna längst ut, haha. Kanske blir ett pannband av varje. Jag försöker hålla hårt i plånboken nu vill jag lova, men känner jag mig själv rätt kommer jag klicka hem ett pannband inom de närmsta dagarna. Jag ska dock verkligen försöka att låta bli, hehe :-)
 

» ♥ Bus

Idag blev det en uteritt med Trisse, både Sally och Avatar hängde på. Jag red helt kravlöst och bara för att busa. I början var Trisse lite lat men efter att jag petat lite försiktigt med spöet på bogen på honom blev det ett helt annat tempo. Jag lät honom välja gångart och då var det galopp nästan hela vägen :-) ♥
 
Jag tog verkligen helt rätt beslut när jag rakade honom, han var nämligen jättesvettig överallt där han inte är klippt, så efter ridningen fick han stå inne och torka en stund och käka morötter. Imorgon kommer han att vila och på tisdag ska jag försöka få hyra ridhuset, behöver verkligen hoppa eftersom det är blåbärshoppning den 10 februari ♥
 

» ♥ Dressyrträning 19/1 2013

Då var årets första dressyrträning avklarad! Jag har typ inte ridit i ridhus/på ridbana sen förra lektionen innan jul så jag förstod att vi skulle vara ringrostiga. Dock tycker jag att Trisse kändes jättefin och tog inte lång tid innan han var med på noterna igen ♥
 
Vi började med att rida fyrkanter med volter vid A & C, det gick helt OK! Lite vingligt men det rättade vi till ganska snart :-) Efter denna övning som vi höll på med ett bra tag fick vi göra galoppfattningar. Vi fick börja med vänster, trots att jag sa att vi aldrig fått till det. Tyvärr inte idag heller... Jag gör rätt men ändå blir det pannkaka. Det slutade med att Trisse helt tjurade ihop (backade och gick emot skänklarna) och jag blev besviken på mig själv som inte lyckades. Linda (ridläraren) sa att vi hade hunnit lösa det med mer tid men vi blev tvungna att ge upp för idag och ta lite högergalopp istället så att det fick bli rätt. I högergaloppen skötte han sig jättebra
 
Vi bokade ny lektion redan nästa vecka där vi ska börja med vänstergaloppen lite tidigare, för att förhoppningsvis få till det. Vi tror nämligen att Trisse har någon mental spärr som gör att han tror att han inte kan fatta vänstergalopp (han är nämligen på gång hela tiden). Kommer han bara över den så tror jag inte att det är några problem sen.
 
När vi höll på och försökte få vänstergalopp måste jag bara säga att han var super-super fin i traven! ♥ Så synd att vi inte fick film på det. Vi fick bara film på uppvärmnings-övningen och där gick han inte ens hälften så bra som på resten av lektionen. Här kommer iallafall filmerna som blev, behöll ljudet så man förhoppningsvis hör kommentarer och så:
 

» Sally igår

Jag passade på att rida Sally igår också! Gick bra, hon var inte stressad men däremot extremt spänd och rädd för allting!

Jobbade bara hela passet med att få henne uppmärksam på mig och inte på allt annat runtomkring. Gick rätt hyfsat...

Hon vågade inte ens gå in på stallplan igår när vi kom tillbaka, det säger väl allt om hur fjollig hon var just igår? ;-) Ska kolla om jag kan rida henne mer under kommande vecka, har ju ändå inget att göra som det är nu...

Vi red lektion idag också, vilket gick både toppen och botten! Berättar mer i ett separat inlägg. Nästa lektion blir redan nästa vecka av en anledning jag nämner i nästa inlägg :-)


» Uteritt

Åh vad jag älskar lilla Trisse! Gick ju kanoners idag!

Det första som hände var att vi mötte en häst som kördes. Tidigare har Trisse velat vända och följa efter men idag gick han bara på framåt och lyssnade på mig! Superroligt!

Red mycket tempoväxlingar idag, både i trav och galopp. Gick jättebra och han kändes superfräsch - lite stark bara. Formen ska vi väl inte tala om, huvudet i himlen hela tiden men han blir ganska svår att ställa och böja när han är så pigg som han var idag - han tror nämligen att allt jag gör betyder galopp då ;-)

Tur att det är dags för lektion imorgon, då får jag förhoppningsvis hjälp. Ska bli spännande att se om vi får testa på galoppen imorgon också, har inte fått göra det på lektion på ett tag då han har behövts stärkas. Nu tror jag dock att han är redo för det, med tanke på vårt lilla framsteg i måndags. Vi får väl se helt enkelt - kommer med stor sannolikhet att bli mer motiverad efter morgondagens lektion iallafall!

Bjuder på ett par bilder från idag:


» Sadel

Kontaktade Glada Hästen idag, om sadelutprovning. De sa att jag innan sadelutprovningen skulle kolla på hemsidan om de hade några sadlar inne i den prisklassen jag sökte. De brukar inte alltid ha så många för 4000kr och under tydligen.

Kollade vad de hade för nya sadlar också, finns en Tekna-sadel som kostar mellan 5-6tusen... Så jag funderar på att dra mig ut i garaget och rota fram hästgrejor som kan tänkas säljas. Ska även rota runt lite bland mina saker hemma, har nog en del jag kan sälja...

Ska börja spara redan nu och sen räkna ut ungefär hur mycket jag kommer att få för sakerna så jag vet vad jag har att röra mig med. Min nuvarande sadel säljer jag först efter den 10 februari. Ska dock lägga ut den redan nu :-) Börjar lägga ut den för 2500kr!


» ♥ Trisses foder

Detta har jag efter en diskussion med min vän Anna (som jag typ frågar om allt) kommit fram till att jag ska prova ge Trisse:
 
♥ Granngården ORIGINAL Pellets. (20 kg)
Fodret är en välbalanserad sammansättning med hög fiberhalt. Mineral och vitaminblandningen är anpassad till svenskt grovfoder och innehåller även B-vitaminer. Pris: 119kr (enligt hemsidan)
 
 
 
Kornkross (20 kg)
Krossat foderkorn som är lämpligt till alla djurslag. Pris: 169 kr (enligt hemsidan)
 
 
Ska även köpa två fodertunnor med lock till denna mat. Fick tag på en begagnad tunna för 50 kr som jag hämtar på söndag, sen får jag väl köpa mig ytterligare en tunna på ÖB. Kommer börja med att ge honom 0.5kg om dagen av varje sort, så får jag se om han behöver mer/mindre senare. Då kommer säckarna räcka i 40 dagar :-)

» ♥ Dagens ridpass

Idag red jag ut på Trisse i all ny snö som har kommit! Var riktigt mysigt fast jag hade tagit på mig för mycket kläder så svetten bara rann om mig. Vi galopperade en massa och Trisse var jättepigg och glad ♥
 
Lite tråkigt är att vi alltid rider samma väg nuförtiden då det inte går att komma runt någonstans. På många ställen var det tidigare oplogad och blev därmed stenhårt och knöligt där när det blev tögrader. Sen har det ju kommit en massa ny snö uppepå men risken är att det blir ojämt för dem att gå där ändå.
 
Efter ridturen fick Trisse lite mat och så smörjde jag på tjära på hans strålar. Ska göra det 2-3 gånger/vecka nu ungefär. Har även bestämt vad jag ska köpa för mat till honom, åker eventuellt och handlar det på fredag - annars nästa vecka. Pappa behöver nämligen hjälpa mig att bära de tunga säckarna :-)
 
 Jag retades lite med Trisse - verkade inte uppskattat ;-) ♥
 

» Tjoho!

Igår fick jag ett telefonsamtal... Jag blev invald i ridtravarföreningen distrikt Södermanlands styrelse i helgen! Fy fasen vad gött att kunna vara med och påverka! Brinner verkligen för ridtravarförbundet.

Jag blev medlem år 2009 och har varit med på en massa tävlingar efter det. Man slipper prestationsångest, det är otroligt härligt att träffa andra likasinnade och alla är så snälla och stöttar!

Kommer ihåg mina två första tävlingar där, den absolut första ville jag bara gråta då Lorden stannade ut sig. Jag tyckte det var så pinsamt. Alla var så snälla och propsade på att jag skulle hoppa färdigt banan ändå, och jag tror att hela läktaren verkligen hejade fram mig. Vi gladdes med varandra efter varje hinder Lorden och jag kom över.

Den andra tävlingen vägrade han hoppa ett enda hinder på framhoppningen. När tävlingsledaren såg att jag hade problem när det var min tur att gå in och starta pausade hon hela tävlingarna och hjälpte mig i en kvart på framhoppningen bara för att jag skulle komma över några hinder innan start.

Ja, jag tycker helt enkelt att ridtravarförbundet är fantastiskt och jag är stolt över att sitta med i Södermanlands styrelse!


» <3

Är man 18 år gammal och dum i huvudet så slutar det med en tatuering... Dålig bild men står "Lord Locksley". Även om jag inte ångrar den gör det ont att ha den på sin vrist, blir påmind varje dag. Jag hoppas att jag en dag bara förknippar den med glädje :-)


» Bilder del 2


» Dressyr i ridhuset - FILM ♥

Jag tänker bara säga några korta saker. Jag red som en kratta (inte ovanligt nuförtiden), jag kan säga att en lektion verkligen behövs för min del. Jag slarvar rätt mycket och det stör mig i efterhand. Trisse känns skitfin men jag tar inte tillvara på det. Han var riktigt framme för skänkeln och drog inte i mig så som han brukar göra. En sak som gjorde mig överlycklig också - vi galopperade två varv på volt i högergalopp! Aldrig galopperat så långt utan avbrott på ridbana tidigare. Duktiga Trisse ♥ Första filmen är alla filmklipp som filmades idag, den andra är högergaloppen.
 

» Bilder

Här kommer en hög med bilder från igår! Resten kommer imorgon!

PS! blev dressyr idag då det var andra som skulle rida i ridhuset. Film kommer ikväll!


» Dagens övning

Det här är en ganska enkel markarbetsövning som tränar ryttaren i att känna rytmen, och rida bra vägar mellan hinder. Övningen passar inte minst för lite mer orutinerade ryttare och för dig som rider unghäst.

Ställ upp tre travbommar och ett litet hinder ganska långt upp på medellinjen. Mellan travbommarna ska det vara cirka 1,3 meter och från sista travbommen till hindret ska det vara 2 till 2,2 meter. Framför och efter serien ställer du koner, så att det bildas en "gång" som du ska rida genom (se skiss). Rider du en väldigt grön häst får hindret gärna vara infångat.

Jämn och aktiv trav
Tanken är att du rider upp på medellinjen i en jämn men aktiv trav, tittar långt framåt och travar igenom serien. Efter hindret ska hästen landa i galopp, lägg den växelvis i vänster och i höger galopp så att du kan svänga åt olika håll varje gång.

Ska inte öka tempot
Rid därefter på en mjuk båge mot någon av de bommar eller cavalettis som placerats enligt skissen. Det är viktigt att galopptempot och rytmen bibehålls under den långa galoppsträckan. Det får inte gå fortare och fortare, då är det bättre att göra halt eller lägga en volt! Efter bommen galopperar du fram till långsidan där du bryter av till trav. Upprepa övningen när du når mitten på kortsidan. 

Hjälp att slappna av
Fördelen med den här övningen är att den kan ridas flera gånger på raken så att ryttare och häst verkligen får chans att slappna av. Travhoppning gör att ryttaren lättare får kontroll över vad han eller hon ska göra, dessutom blir det oftast mindre vingligt för den unga hästen. Var noga med att hela tiden titta dit du ska. Då blir det lättare att få till en mjuk väg och ett jämnt tempo.

Kommer dock ta hela banan i trav om han själv inte inbjuder till galopp...



Källa: Hippson


» ♥ Finlir och fotografering

Åkte ut till stallet idag för att rida men ändrade mig ganska snabbt då det var iskallt! Sen hade jag lite bråttom också så jag bestämde mig för att strunta i det. Tog några drag till med rakmaskinen där jag missat några tussar så nu blev han ännu snyggare ♥
 
Daniela kom även ut för att fota Trisse - blev döläckra bilder! Skulle få bilderna nu under kvällen, de åker upp här så fort jag har fått dem!
 
Var sen och kollade när Daniela tävlade, gick fina fisken! Blir extremt tävlingssugen själv så imorgon ska jag åka till ridhus och hoppa lite med Trisse jag också. Försöker få tag i en filmare, den tilltänkta svarar inte... Suck. Ska tjata lite till! Ska även under kvällen försöka hitta/komma på någon bra hopp-övning så att jag har en plan när jag åker till ridhuset med stjärnan imorgon ♥

» ♥ Träning på Sundbyholm

I onsdags begav vi oss iväg för att träna lite på Sundbyholm. Jag hade under dagen fruktansvärt ont i ryggen så jag frågade Anna som jag alltid brukar låna transporten av om hon ville rida istället för mig. Jag ville även se om han strulade med henne också, hon är lite tuffare än mig så jag ville helt enkelt se om han körde med henne också :-)
 
Idag fick vi hålla oss på rakbanan då stora tävlingsbanan var stängd. När vi kom fram såg vi att en av Trisses bakskor satt väldigt löst, men när vi ändå hade åkt dit bestämde vi oss för att köra på ändå. Det var sommarunderlag på rakbanan så för broddens del skulle det inte göra så mycket om han tappade en sko. Det gick iallafall jättebra för dem måste jag säga ♥ Han strulade lite när de skulle volta och ibland tyckte han att de skulle köra galopp istället, annars såg han fin ut.
 
Anna sa själv efteråt att han bara sprang och lattjade och tyckte att han var bäst i världen ♥ Det är han ju också. Hon tyckte även att OM jag ska rida honom i provlopp så ska jag ha helstängt med en extra murphy på höger sida så att han inte ser utgången. Även att jag ska träna upp han lite så att han orkar. Får se hur det blir, vill ju rida mina provlopp men jag måste själv orka också. Kommer nog testa honom i ett provlopp i år, fungerar han inte får jag helt enkelt rida Sally de 9 andra provloppen. Det visar sig!
 
 

» Vilken dag!

Herrejesus säger jag bara, allt verkar ha gått fel idag. Först åkte jag till bidermans för att köpa hovtjära till Trisse. Hittade två olika sorters hovolja med tjära i men tog den jag trodde var rätt för 200 spänn (1 L).

Ringde sen Anna men det var fel sort, jag skulle ha ren hovtjära. Som tur var skulle hon till granngården så hon köpte mig en burk, ger henne pengar på tisdag så det blev ytterligare 125 kr. Nu har han ju dock hovolja så han klarar sig i flera år framöver (jag har typ 0.25l kvar i någon burk, har bara använt 0.25l på det halvår jag haft honom)

Sen stack jag ut och red, gick jättebra till en början. Sen försökte jag testa olika sätt jag ännu inte provat för att "välta" in honom i vänstergalopp - det fungerade inte. Efter det kändes han skitskum, det gick inte att trava - antingen passade eller galopperade han. Trodde det berodde på att han blev förvirrad av mina försök till vänstergalopp, han förstår verkligen inte vad jag vill.

På slutet lyckades jag få honom att trava och då fick han massa beröm. När jag kom tillbaka såg jag orsaken till att han körde alla möjliga gångarter, han hade ju tappat en sko (igen). Nu var det dock en framsko. Klart det blir konstigt med sko och brodd på ena framtassen och barfota på ena...

Han hade även trampat sig så jag fick göra rent två småsår, inget farligt :-) Gav mig ut med bilen och hittade hans sko efter mycket om och men, så jag slog på den igen innan han fick gå ut i hagen igen :-) Imorgon tar vi nya tag, måste även finslipa hans rakning... Undrar vem det är som har rakat han så dåligt och missat småtussar här och där, haha? ;-) Inte jag inte ;-)

Inlägget om Sundbyholm får nog komma imorgon, jag är sjukt sliten efter den här veckan :-)


» Vilodag

Jag har bestämt mig för att inte åka ut till stallet idag, har kört på hela veckan men idag är energin slut... Istället ska jag åka hem och ta ett bad efter jobbet och bara ta det lugnt...

Imorgon är jag också på jobbet för att prova gå helg också, känns lite tungt men blir nog roligt det där! Efter jobbet imorgon ska jag däremot rida...

Sen måste jag fundera på vad jag ska köpa för foder till Trisse, fick veta igår att jag måste köpa eget foder förutom hö och havre om han ska ha något annat... Och havre går inte att ge enbart då jag vill hålla hullet på honom, han kommer lättare bygga upp sin kropp med annat än bara havre... Jag som har tagit grov under ett halvårs tid i tron att jag fick det :( jag är inte den som tar något om jag är det minsta osäker på om jag faktiskt får... Aja, får väl slänga ut extra pengar på det - Marie, detta står jag för! Ni hjälper mig redan så mycket!

Ikväll ska jag skriva mer om träningen på sundbyholm!


» Vännen då

Trisse fick bli nakenfis!


» Sundbyholm

Vi var på sundbyholm idag, min vän Anna fick rida idag och det gick bra! Berättar mer om det imorgon.

Efter samrådan med Anna har jag även bestämt mig för att raka Trisse, åtminstone halvkroppsrakning. Han svettas otroligt mycket och det tar en sådan tid innan han torkar = han blir lättare förkyld. Nu har det inte varit så jättekallt heller, om det skulle bli det så får jag täcka honom ännu mer... Vill inte att han ska bli sjuk och tror att det är bra att han får bli av med lite päls :-)

Han har även fått strålröta vilket inte är farligt och de får lätt det när det är så blött och slaskigt ute, så ska köpa tjära så snart jag kan och stryka på under hoven, allt för Trisses välmående :-)

Såhär ser man ut efter att man sprungit:


» Uteritt

Idag red jag ut på Trisse och det var precis vad jag behövde just nu! Fick sluta två timmar tidigare från praktiken så jag hann ut med Trisse när det fortfarande var ljust! Dock mörkt när vi kom tillbaka men jag hade klätt på oss reflexer och pannlampa så det gick ju bra ändå!

Red en sväng i alla gångarter och fyjädrar vad bra Trisse galopperade i höger idag också! Nu är det bara vänstern vi måste få till... Ska boka lektion snart och försöka bolla idéer med ridläraren :-)

Trisse var riktigt pigg idag också, han ville bara galoppera hela tiden och provade alla knep för att få galoppera mer. Sötehäst! Jag var på riktigt bra humör när vi kom tillbaka.

Mötte Malin och Peter i stallet och de frågade om jag ville följa med till travbanan imorgon med Trisse då de ska ner med Avatar och Sally. Jag bangar inte, så imorgon tränar vi på travet. Dock kommer jag absolut inte pressa honom, han får bara sparra Avatar lite!


» Dagens ridtur

PS! Glömde skriva att jag t.o.m. dansade på högtalarna igår ;-)

Iallafall, idag red jag Trisse! Avatar och Sally var också med. Det gick mycket bra tycker jag, Trisse är den stabilaste i gruppen!

Det jag är absolut nöjdast med idag är att jag fick till en jättebra kort och långsam galopp på Trisse med bra tryck i! Högergaloppen alltså. Fy sate vad han kommer bli fin om han får samma tryck i sig på ridbana. När det blir sommarunderlag igen, då jäklar ska vi galoppträna, träna och åter träna!

Man blir så himla peppad när man under korta stunder känner hur bra det kan bli!

Nu laddar jag för den sista praktikveckan, ska bli skönt att slippa gå heltid men samtidigt jäkligt vemodigt, vad ska jag göra på dagarna efter det här?

Nästa vecka när jag åter är sysslolös ska jag försöka köra Trisse tänkte jag, var alldeles för länge sedan jag körde häst och jag saknar det as hell! Funkar det med körningen kommer jag nog ersätta ett par uteritter i veckan med långsamkörning :-) Bara kul för både mig och honom att variera!


» Travgalan

Hade så jävla roligt på travgalan! Träffade även mina favoriter (not) som knappt kunde släppa mig och betedde sig som om inget hänt?

Jaja, mitt humör förblev bra och det var en rolig kväll! Här kommer bilder:


» Herregud

Hade jätteroligt igår och mår som jag förtjänar nu! Sjukt trött och sliten, åker därför inte till stallet idag. Försöker bara ladda om inför galan ikväll...

Imorgon ska jag dock till stallet och rida hur jag än mår, får så dåligt samvete över att Trisse inte blivit riden sen i tisdags. Samtidigt är det så fruset i backen överallt så går knappt att rida...

Dåligt samvete över honom har jag iallafall, men nu har jag bara en praktikvecka kvar och efter det har jag ju all tid i världen att rida på honom... Åker nog till ridhus och hoppar något nu i veckan :-)

Nu ska jag sova ett par timmar igen, eftersom jag blev bjuden på galan verkar det otacksamt att inte vara pigg! :-)

Mina vänner Robin och Johanna igår: (det var oxå Anton och jag då)


» Herregud

Igår och idag var jag ute för att ge hästarna mat bara. Eller igår mockade jag och halmade boxarna också! Hästarna lever iallafall och Trisse såg riktigt nöjd ut över att slippa följa med mig in :-)

Hade tänkt att åka ut och massera Trisse imorgon, men fick veta nu att det vankas fest imorgon - kommer alltså inte att hinna med stallet. Åker ut på lördag och rider iallafall, hoppas att jag kommer orka det! På kvällen sen är det travgalan! Så blir fest 2 dagar på rad, hoppas för Guds skull att jag orkar det! Ska dock ta det lugnt imorgon har jag bestämt, inte säkert att jag följer med in till stan. Beror på vad jag orkar :-)

På återhörande!

Just ja, jag måste färga håret imorgon så jag är snygg och fräsch inför travgalan. Sist jag färgade såg jag ut såhär:


» ♥ Ridit Sally

Jag har ju varit hästvakt nu sen i torsdags, har därför hunnit rida Sally 3 pass i detta pissiga väder. Tänkte skriva om och utvärdera dessa pass lite :-)
 
Lördag
Red ut på en hispig och stressad Sally, hon var verkligen som en ål och på helspänn hela tiden. Jag vet inte om det är jag som gör henne nervös men något är det iallafall. Var iallafall jätteglad över att rida på henne igen, även om det mesta blev pannkaka denna gång ;-)
 
Måndag
Red ut en sväng igen :-) Denna gång gick det bättre, försökte mest att sitta still och inte försöka påverka henne så mycket. Jag lät henne springa i vilken form hon ville men jag bestämde tempot. Försökte ta en galopp men då stressade hon iväg och körde alla möjliga gångarts-blandningar så jag lät det vara :-) Sötfian!
 
Tisdag
Red på ridbanan, höll på i kanske en halvtimme. Var tung snö där och då ska man inte hålla på för länge. Det var iallafall bästa ridpasset av dessa tre! Hon var lugn och tillfreds, dock rycker hon lite i mig men det får jag ta så länge hon håller sig lugn och utan stress :-)
 

» Trisse året 2012

Vilket roligt halvår vi har haft ihop :-D Många fler kommer det att bli! Älskade älskade Trisse :-)
 

» Tillbaka i gamla spår

Trisse testade mitt tålamod lite idag, hihi. Jag har ridit från stallet direkt varje gång på senaste tid - nu är det nämligen för halt för mig att gå med honom. Idag strulade han lite vid stallet men han gick efter bara en halvminut.
 
Red en längre sväng idag, vi skulle rida över en bro som går över en järnväg. Jag tyckte att det lät som att det kom ett tåg när vi var 20 m ifrån bron så jag väntade för att slippa vara mitt på bron när tåget kom. Jag tyckte då att vi skulle stå still och vänta, men Trisse tyckte att diket var intressantare att undersöka ;-) Han gav sig relativt snabbt ändå och jag höll mig lugn också och brusade inte upp - tror att det gör mycket. Han tenderar annars att bli värre har jag märkt :-)
 
Vi kunde fortsätta uteritten utan mer missöden, förutom att han drog för mig en gång när vi galopperade - sötnöten! När vi kom tillbaka till stallet såg jag att han hade tappat en brodd till, så jag skruvade dit en ny. Måste nog köpa fler brodd den här veckan, har bara 2 kvar nu. Om ett par veckor kommer jag nog behöva byta ut alla brodd innan de blir allt för slitna!
 
Imorgon kommer det upp en film och ett inlägg om mina ridpass på Sally de senaste dagarna!
 

» Ridtravarförbundet

Jag sitter och planerar för fullt för en hopp och dressyrtävling i april. Jag ska alltså vara med och planera arrangemanget, dock har jag och kompanjonen kommit en bit på väg nu. Det kommer även att vara maskerad för de som vill! Undrar vad Trisse och jag ska klä ut oss till, tihi :-) ♥
 
Förövrigt ska jag på årsmötet i februari, detta år har jag anmält mig som intresserad av att sitta med i styrelsen. Det är en som avgår och valberedningen ska lägga fram mig som förslag så jag hoppas och håller tummarna för att jag blir invald. Skulle vara kul att ha en chans att vara med och påverka!